ХРОНІЧНИЙ ПАНКРЕАТИТ
Прогресуюче захворювання підшлункової залози, що характеризується появою ознак гострого запалення, поступовим заміщенням паренхіми органу сполучною тканиною, розвитком недостатності екзо- та ендо-функції залози.
Причини виникнення хронічного панкреатита:
· Зловживання алкоголем;
· Жовчокам'яна хвороба;
· Хронічний безкам'яний холецистит;
· Структурні аномалії холедоха та проток підшлункової залози;
· Патологія Фатерова сосочка;
· Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки;
· Гіперпаратиреоз;
· Медикаменти;
· Інфекції, Аскариди.
Клінічні прояви хвороби:
· Біль в епігастральній ділянці та лівому підребер'ї, що часто віддає в спину і серце, тривала, постійно, помірно виражена;
· Біль посилюється після їжі;
· Нудота, блювання, яка не приносить полегшення;
· Здуття, послаблення випорожнень.
Для встановлення діагнозу потрібно провести ряд обстежень: ультразвукове дослідження черевної порожнини, аналіз крові клінічний, біохімічний, аналіз на глюкозу, білкові фракції, аналіз сечі на ферменти, копрограма, комп'ютерна томографія живота і підшлункової залози, ЕКГ, щоб виключити серцеву патологію.
Дієтотерапія при хронічному панкреатиті:
· Виключити алкоголь;
· Голод при загостренні, дозволяється пити воду Боржомі, Лужанська, Поляна Квасова, Свалява;
· Потім переходимо на 5-ти разове харчування;
· Супи вегетаріанські протерті, хліб вчорашній підсушений;
· Нежирні сорти м'яса (яловичина, телятина, курка, індичка, кролик);
· Нежирні сорти риби;
· Сирні запіканки не солодкі, свіжі кисломолочні продукти;
· Білкові омлети, жовток не більше 1 на день.
САМОЛІКУВАННЯ НЕБЕЗПЕЧНЕ!
Тільки лікар підбере для Вас правильні дози і тривалість курса лікування.
Важливо не перевести хворобу в хронічну форму!